Pepparkaksdeg till pepparkakshus

Pepparkakshus blir bäst om degen innehåller lite mer mjöl och lite mindre bikarbonat än klassiska recept till pepparkaksfigurer. Då blir degen lagom bastant för att göra väggar och tak av. Här handlar det ju inte i första hand om smaken, och att baka spröda pepparkakor till adventsfikat kan man ju göra en annan dag! Det enklaste är förstås att använda sig av färdigköpt deg och inte snåla med mjölet när man kavlar ut degen.

 

Vill man göra sin egen deg kommer det ett recept här. OBS! Det blir mycket lättare att arbeta med degen om den får stå kallt över natten innan man börjar.

 

 

Ingredienser: 

425 g socker

¾ dl ljus sirap
¼ vinglas vatten

  

1 msk malda nejlikor
1 msk ingefära

1 msk kanel
½ msk bikarbonat

¼ vinglas vatten

 

465 g smör

1133 g vetemjöl

   

 Pepparkakor

 

Blanda socker, vatten och sirap i en kastrull och koka upp, dra sen bort från värmen. Blanda under tiden kryddorna och bikarbonat i ett glas och rör ut med lite vatten. Häll kryddblandningen i kastrullen, rör om och tillsätt smöret. Rör om då och då tills smöret smält och blandningen inte längre är het. 

 

Tillsätt under fortsatt omrörning det mesta (ca 950 gram brukar vara lagom) av mjölet och arbeta till en stadig deg. Var noga med att inte hälla på allt mjöl med en gång så går det lättare att blanda i det. Glöm inte att spara en del av mjölet till utbakningen, har man fått för mycket mjöl i den här degen kan den vara lite knepig att arbeta med! Låt degen vila svalt en stund, helst över natten.


Provkavla degen och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut degen lagom tjockt (ca 3 mm) - gärna direkt på bakplåtspapper - och skär ut alla delar till ditt pepparkakshus! Eller använd våra praktiska formar och tryck ut väggar och tak, mm. 


Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Mindre bitar kan gå snabbare, så kolla gärna efter halva tiden!

Om degen har jäst i ugnen kan man jämna till bitarna efter att man tagit ut dem ur ugnen. Lättast är det att göra det efter en eller ett par minuter, medan de fortfarande är varma, men inte alldeles heta. Arbetsbeskrivning för hur du sätter ihop och dekorerar ditt pepparkakshus finns här.

 

Här hittar du recept på deg till pepparkakshus från ArlaIca och Allt om Mat

 

Vill du ha recept på pepparkaksdeg till figurer så finns det här - det är ett gammalt recept på pepparkakor, - världens godaste (förstås!) och det enda som bakas i vår familj.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Produsert av:  Wikinggruppen
Produkter
Kundeområde